Resepi : Ayam Masak Ros
Hidangan: 2-3 Orang
Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
- 7 ketul ayam (Dibuang kulit)
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 20 tangkai cili kering
- 2 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- (Cili kering, bawang besar, bawang putih dan halia dikisar bersama)
- 2 sudu makan tomato puri
- ½ cawan susu cair
- Gula secukup rasa
- 1 tin kecil kacang pis
- Garam secukup rasa
Bahan B (Tumisan)
- 3 kuntum bunga lawang
- 6 kuntum bunga cengkih
- 2 inci kulit kayu manis
- 3 batang serai (Diketuk)
Cara menyediakan dan memasak:
- Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng sehingga masak.
- Tinggalkan separuh minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan B sehingga wangi.
- Masukkan bahan yang dikisar dan kacau rata sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, tomato puri, susu cair, gula dan garam. Masak sehingga pecah minyak dan pekat.
- Taburkan kacang pis dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.