AYAM MASAK ROS



Resepi : Ayam Masak Ros


Masa Penyediaan: 30minit - 1jam
Hidangan: 2-3 Orang


Bahan-bahan diperlukan:

Bahan A
  • 7 ketul ayam (Dibuang kulit) 
  • 1 sudu teh serbuk kunyit 
  • 20 tangkai cili kering
  • 2 labu bawang besar 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 1 inci halia 
  • (Cili kering, bawang besar, bawang putih dan halia dikisar bersama)
  • 2 sudu makan tomato puri 
  • ½ cawan susu cair 
  • Gula secukup rasa 
  • 1 tin kecil kacang pis 
  • Garam secukup rasa
Bahan B (Tumisan)
  • 3 kuntum bunga lawang 
  • 6 kuntum bunga cengkih 
  • 2 inci kulit kayu manis 
  • 3 batang serai (Diketuk)

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng sehingga masak. 
  2. Tinggalkan separuh minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan B sehingga wangi. 
  3. Masukkan bahan yang dikisar dan kacau rata sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam, tomato puri, susu cair, gula dan garam. Masak sehingga pecah minyak dan pekat. 
  5. Taburkan kacang pis dan tutup api. 
  6. Sedia dihidangkan.
Adbox

@templatesyard