Nasi Beriani
Bahan bahan:
5 pot beras Basmathi
1-2 biji buah tomato - direbus
1 helai daun pandan
1 ikat batang ketumbar
4-5 sudu besar minyak sapi
Rempah 4 sekawan – kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
Sedikit garam
Sedikit susu cair
Bahan kisar basah:
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan kisar kering:
1-2 sudu besar rempah ketumbar, jintan manis & jintan putih
Cara cara:
Panaskan minyak sapi. Tumis rempah 4 sekawan, daun pandan dan daun ketumbar.
Masukkan bahan kisar basah dan kacau seketika sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar kering dan buah tomato yang direbus tadi.
Masukkan beras dan goreng seketika. Tuang air secukupnya dan sedikit garam.
Masak nasi dalam rice cooker seperti biasa sehingga air hampir kering. Bila air telah kering, tuangkan susu cair. Kacau rata dan tutup periuk.
Bila air telah kering, titis pewarna kuning telur dan tutup periuk. Jangan dikacau. Setelah nasi benar benar masak, baru dikacau rata.
Boleh tabur bawang goreng, sebelum dihidangkan.