NASI BERANI JOHOR SEDAP

Nasi Beriani Johor

Nasi Beriani


Bahan bahan:
5 pot beras Basmathi
1-2 biji buah tomato - direbus 
1 helai daun pandan
1 ikat batang ketumbar 
4-5 sudu besar minyak sapi
Rempah 4 sekawan – kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
Sedikit garam
Sedikit susu cair

Bahan kisar basah:
5 biji bawang merah 
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan kisar kering:
1-2 sudu besar rempah ketumbar, jintan manis & jintan putih 

Cara cara:
Panaskan minyak sapi. Tumis rempah 4 sekawan, daun pandan dan daun ketumbar.  

Nasi Beriani Johor

Masukkan bahan kisar basah dan kacau seketika sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar kering dan buah tomato yang direbus tadi.

Nasi Beriani Johor

Nasi Beriani Johor

Masukkan beras dan goreng seketika. Tuang air secukupnya dan sedikit garam.

Nasi Beriani Johor

Masak nasi dalam rice cooker seperti biasa sehingga air hampir kering. Bila air telah kering, tuangkan susu cair. Kacau rata dan tutup periuk.

Nasi Beriani Johor

Bila air telah kering, titis pewarna kuning telur dan tutup periuk. Jangan dikacau. Setelah nasi benar benar masak, baru dikacau rata. 

Nasi Beriani Johor

Boleh tabur bawang goreng, sebelum dihidangkan. 

Oleh: Azie Kitchen
Adbox

@templatesyard