BELUT PAPRIK


Paprik Belut

Kategori: Nusantara, Masakan Indonesia
Masa Penyediaan: 30minit - 1jam 
Hidangan: 2-3 Orang



BAHAN BAHAN
400 gm ikan Belut - bersihkan, cuci dan toskan
Kacang panjang/bunga kobis/carrot/tomato - dipotong kecil
3 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang besar - dipotong baji
1/2 inci halia - diketuk
1 batang serai - diketuk
6 ulas cili padi - diketuk
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos ikan
3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak
Garam secukup rasa (jika perlu)
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
Satu cawan air (jika suka berkuah)

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau.Masukkan belut dan gaul rata.

Masukkan semua sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi. Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk lambat sikit.

Rasakan kuah, kalau kurang masin je baru tambah garam (sos ikan selalunya dah cukup masin). Masukkan tomato dan tepung jagung untuk pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang.

Selain dibuat paprik. belut juga boleh dimasak dalam menu SUP BELUT (UNTUK RESEPI BOLEH CLICK DISINI). Memang power.



Adbox

@templatesyard