Puding Roti Mentega Dengan Gula Hangus
Bahan A:
1 buku roti gardenia - lenser mentega
Kismis
Bahan B:
4-5 sudu besar gula
Bahan C:
Bahan B:
4-5 sudu besar gula
Bahan C:
250 ml susu segar
250 ml fresh cream/whipping cream
4 biji telur
80 gram gula pasir
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan D:
1 tin 390 ml susu cair
90 ml air
3 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
90 ml air
3 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
Cara cara:
Sediakan gula hangus untuk bahan B. Letak loyang atas dapur. Guna api yang kecil sahaja dan tuang gula. Tunggu hingga gula hancur. Goyangkan loyang supaya karamel rata pada seluruh permukaan loyang. Ketepikan. Jangan bimbang jika karamel menjadi keras sedikit selepas dibiarkan tu. Nanti ia akan cair semula. Tips untuk dapatkan karamel yang cantik adalah jangan sesekali kacau dan jangan guna api besar.
Sediakan gula hangus untuk bahan B. Letak loyang atas dapur. Guna api yang kecil sahaja dan tuang gula. Tunggu hingga gula hancur. Goyangkan loyang supaya karamel rata pada seluruh permukaan loyang. Ketepikan. Jangan bimbang jika karamel menjadi keras sedikit selepas dibiarkan tu. Nanti ia akan cair semula. Tips untuk dapatkan karamel yang cantik adalah jangan sesekali kacau dan jangan guna api besar.
Roti dilenser dengan mentega dan dipotong kecil. Susun dalam loyang yang mengandungi karamel tadi. Tabur dengan kismis.
Kisar semua bahan C dan tuang ke atas roti. Tekan tekan roti dan biarkan seketika.
Panaskan oven dan tuang air panas ke dalam loyang besar. Bakar dengan kaedah water bath dengan suhu atas 180 C dan bawah 190 C selama 30 minit atau sehingga garing yang disukai.
Setelah masak, sapu bahagian atas puding dengan glis supaya berkilat.
Sediakan kastard. Satukan semua bahan D dan dikacau rata. Panaskan menggunakan api kecil sehingga mendidih. Tapis dan sedia untuk digunakan. Hidang puding roti dengan kuah kastard.