CARA MASAK SUP TAUHU TELUR
BAHAN-BAHAN:
- 2-3 tiub tauhu telur – dipotong
- 1 tangkai daun bawang – dihiris
- Sedikit serbuk lada hitam
- 1 ulas bawang putih – diketuk sedikit
- Kiub pati ayam secukup rasa
- 1 biji telur
- Cendawan – boleh dipelbagaikan dengan aneka sayur lain
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dan goreng tauhu telur hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Kemudian tumis bawang putih hingga keperangan.
- Masukkan air ikut sebanyak mana kuah yang anda nak. Biarkan mendidih.
- Seterusnya masukkan cendawan, lada hitam dan kiub pati ayam.
- Bila sayur dah masak, perlahankan api dan masukkan telur yang telah dipukul. Kacau cepat telur tadi bagi mengelakkan ia berketul-ketul.
- Masak lagi kuah hingga mendidih.
- Jika kurang rasa, boleh tambah garam dan perasa secukupnya.
- Padamkan api dan masukkan daun bawang. Tuang kuah ke dalam pinggan berisi tauhu telur.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Shaiela Ehin