Kategori: Resipi Ringkas, Eksotik
Masa Penyediaan: 0 Jam 30 Minit
Hidangan: 5 Orang
Masa Penyediaan: 0 Jam 30 Minit
Hidangan: 5 Orang
Bahan-bahan diperlukan:
10ketul ayam (buh garam,kunyit,rempah kari &goreng)2biji bwg merah,3ulas bwg putih,1inci halia (bahan kisar)
2sb sos tiram,1sb sos cili,1sb kicap cair,1sb kicap pekat,5sb kicap manis
2biji kentang(potong bulat&goreng)
Garam,aji/kiub pati ayam,gula
1sudu besar jus limau
Bawang Holland&cili padi(potong)
Cara menyediakan dan memasak:
- *Goreng ayam yg sudah di ltk garam,kunyit&rempah kari*..jgn terlalu garing..angkat dan ketepikan..*goreng pula kentang yg dipotong bulat td*, kemudian kurangkan minyak gorengan tadi..cukup2 untuk menumis je..
- Tumis bahan2 yg dikisar hingga kekuningan/agak garing..kemudian masukkan sos tiram&sos cili..kacau..dan tambah air 1cawan..masukkan kicap cair,kicap pekat&kicap manis..biar menggelegak..
- Masukkan ayam..kacau..then masukkan garam;gula&aji/kiub pati ayam..masukkan pula jus limau..biar sebati kuah..(rasa sdri sama ada kalau kuah trlebih masam,tmbh kn sdikit gula)*klo ade masam,msti ltk gula,bru balance..
- Bila kuah dan ayam da sebati dan agak pekat..masukkn bawang Holland yg dipotong bulat bersama cili padi..Siap...bole dihidang..