Bahan-bahan nasi lemak:
- 2 Cawan Beras
- 3 Cawan Santan Pekat
- 1 sudu kecil Garam
- 2 Helai Daun Pandan
Cara-cara membuat nasi lemak:
- Basuh beras hingga bersih dan toskan.
- Masukkan beras ke dalam periuk nasi dan masukkan juga santan. (sukatan santan sama seperti memasak nasi biasa)
- Masukkan garam secukup rasa dan juga daun pandan untuk bagi nasi lemak menjadi wangi.
- Kacau sebentar dan masak nasi seperti biasa.
Bahan-bahan sambal udang:
- 15 Ekor Udang
- Garam
- 4 Sudu besar Sambal Segera Kokomo
- 1/2 biji Bawang Besar
- Sedikit Air
Cara-cara:
- Gaulkan udang dengan sedikit garam sehingga rata.
- Goreng udang separuh masak dengan sedikit minyak.
- Apabila udang dah separuh masak, buang lebihan minyak jika terlalu banyak.
- Masukkan sambal segera kokomo dan kacau sebati.
- Masukkan pula bawang besar yang dihiris bulat.
- Letakkan sedikti air jika sambal terlalu kering.
- Kacau sehingga udang betul-betul masak dan sedia untuk dihidangkan.
SUMBER : BUAT ORANG LAPO