Resepi : Sos Yong Tau Foo
Hidangan: 2-3 Orang
Untuk resepi sos yong tau foo yang paling mudah dan simple, ikuti perkongsian resepi pengguna Facebook Afidah Manaf yang telah mendapat sebanyak 4.5k shares!
Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
Image via
Bahan-bahan
- 3 sudu besar taucu
- 2 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air, kacau)
- 3 sudu besar kicap manis (sukatan agak agak sendiri)
- 3 sudu besar kicap pekat
- 3 sudu besar kicap cair
- 3 sudu besar sos tiram
- Gula pasir atau gula merah atau gula Melaka (secukup rasa )
- 2 cawan air (ikut kepekatan yang anda mahukan)
- Cili kering atau cili kisar
- Bijan
- Kacang
Image via
Bahan untuk dicelur (mengikut cita rasa anda)
- Bebola ikan
- Kek ikan
- Filamen ketam
- Sayur kangkung
Ikuti cara-cara membuatnya pula:
Image via
- Kisarkan taucu, kicap manis, kicap pekat, sos tiram, gula dan air sehingga halus. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak untuk tumis cili kering atau cili kisar. Tumis sehingga kering.
- Masukkan semua bahan-bahan kisar dan masakkan sehingga mendidih.
- Tambahkan campuran tepung jagung dan air.
- Masak pada api yang perlahan sehingga mendidih. Kacau sehingga sebati.
- Sos yong tau foo sudah siap apabila sudah menjadi pekat mengikut cita rasa anda.
Apabila sos yong tau foo sudah siap, hidangkan bersama bebola ikan, kek ikan dan banyak lagi. Lagi puas dari beli di luar!
Image via
Sumber resepi: Afidah Manaf