Sos Yong Tau Foo


Resepi : Sos Yong Tau Foo


Masa Penyediaan: 30minit - 45minit
Hidangan: 2-3 Orang


Image via Facebook Afidah Manaf Resepi Sos Yong Tau Foo Homemade Simple

Untuk resepi sos yong tau foo yang paling mudah dan simple, ikuti perkongsian resepi pengguna Facebook Afidah Manaf yang telah mendapat sebanyak 4.5k shares!

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:

Bahan-bahan
  • 3 sudu besar taucu
  • 2 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air, kacau)
  • 3 sudu besar kicap manis (sukatan agak agak sendiri)
  • 3 sudu besar kicap pekat
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 3 sudu besar sos tiram
  • Gula pasir atau gula merah atau gula Melaka (secukup rasa )
  • 2 cawan air (ikut kepekatan yang anda mahukan)
  • Cili kering atau cili kisar 
Bahan hiasan (mengikut cita rasa anda)

  • Bijan
  • Kacang 
Bahan untuk dicelur (mengikut cita rasa anda)
  • Bebola ikan
  • Kek ikan
  • Filamen ketam
  • Sayur kangkung

Ikuti cara-cara membuatnya pula:

  1. Kisarkan taucu, kicap manis, kicap pekat, sos tiram, gula dan air sehingga halus. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak untuk tumis cili kering atau cili kisar. Tumis sehingga kering.
  3. Masukkan semua bahan-bahan kisar dan masakkan sehingga mendidih.
  4. Tambahkan campuran tepung jagung dan air.
  5. Masak pada api yang perlahan sehingga mendidih. Kacau sehingga sebati.
  6. Sos yong tau foo sudah siap apabila sudah menjadi pekat mengikut cita rasa anda.

Apabila sos yong tau foo sudah siap, hidangkan bersama bebola ikan, kek ikan dan banyak lagi. Lagi puas dari beli di luar!

Sumber resepi: Afidah Manaf
Adbox

@templatesyard