Jom layan resepi yang saya gunakan hari ini. Selamat mencuba....
Nasi Minyak Sedap
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
5 pot beras Basmathi – basuh dan tos
1-2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar majerin Planta
3 bunga lawang, 1 kayu manis, 3 buah pelaga
5 biji bawang merah - hiris
2 inci halia - kisar dan ambil jus
1 sudu besar jus Sunquick
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning telur
Sedikit susu cair
Cara cara:
Panaskan minyak sapi dan majerin planta. Masukkan kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
Kemudian masukkan bawang merah hiris. Nota: boleh lebihkan minyak sapi jika suka nasi minyak yang rasa kuat.
Bila bawang telah wangi dan keperangan, tuang air yang telah disukat mengikut sukatan beras. Nyalakan api. Kacau dan masukkan sedikit garam. Nota: sukatan air = 1 pot= 1 ¼ pot air
Bila air telah mendidih, masukkan beras yang telah dibasuh dan ditos. Kacau rata. Biarkan seketika.
Masukkan air halia dan sunquick. Tutup periuk dan masak seperti biasa.
Apabila nasi telah hampir kering, tuangkan susu cair ke atas nasi. Gaulkan nasi hingga sebati.
Titiskan beberapa titis pewarna kuning di atas nasi yang hampir masak. Jangan gaulkan nasi. Tutup periuk dan bila nasi telah masak, baru dikacau rata dan sedia untuk dihidangkan.
Ayam Masak Merah
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
2 ekor ayam - lumur garam kunyit
2 batang kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang dan 2 buah pelaga
2 biji bawang besar - hiris
4 batang serai - ketuk
1 botol kecil sos cili jenama Kimball
3 sudu besar gula atau secukup rasa
2 sudu kecil garam
Minyak - untuk menumis
Bahan kisar:
10 sudu besar cili kisar
3-4 biji bawang besar - saiz besar
6 ulas bawang putih
4 inci halia
Bahan lain - opsyenal:
2 biji bawang besar - hiris bulat
1 tin kecil kacang peas
1/4 tin susu cair
Daun ketumbar - tabur
Cara cara:
Ayam digoreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan. Jangan terlebih goreng, kerana ayam akan liat.
Panaskan minyak yang banyak dan tumis bawang besar hiris, serai, kulit kayu manis, bunga lawang sehingga wangi. Nota: Minyak boleh diceduk keluar selepas siap.
Masukkan bahan bahan kisar dan tumis dengan api perlahan sehingga cili benar benar garing dan pecah minyak. Setelah terbit minyak, masukkan sedikit air dan biarkan terbit minyak sekali lagi.
Masukkan sos cili, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan biarkan ianya mendidih serta terbit minyak. Jika perlu, masukkan sedikit air lagi.
Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau rata sehingga ayam masak dan kuah terbit minyak.