NASI LEMAK KUKUS DENGAN SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

Nasi Lemak Kukus Dengan Sambal Tumis Ikan Bilis

Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan bahan:
1 mangkuk ikan bilis
1/4 keping gula Melaka - saiz kecil
Gula secukupnya
Garam kasar
1 keping asam keping
1 biji bawang besar - hiris
4-5 sudu besar cili kering kisar

Bahan kisar:
1 biji bawang besar - saiz besar
10 biji bawang merah
6 ulas bawang putih

Cara cara:
Panaskan minyak yang agak banyak sesuai dengan bahan yang hendak ditumis. Masukkan ikan bilis dan digoreng sehingga agak agak ikan bilis layu sahaja. Nota: ikan bilis hanya dibasuh sejurus sebelum dimasukkan ke dalam kuali.

Masukkan pula bahan kisar dan kacau sehingga naik bau. Setelah bawang naik bau, masukkan cili kering kisar. Tumis dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak dan terbit minyak.

Masukkan sedikit air dan kacau lagi sehingga terbit minyak sekali lagi. 

Masukkan asam keping, garam, gula Melaka dan gula secukup rasa. Masukkan juga bawang besar yang dihiris.

Kacau rata sambal dengan api perlahan sehingga sebati dan terbit minyak cantik. Nota: Minyak berlebihan, boleh diceduk keluar.


Nasi Lemak Kukus
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
Beras basmathi
Santan secukupnya
4 helai daun salam
1/2 sudu kecil garam

Cara cara:
Beras dibasuh bersih dan ditos. Masukkan ke dalam kuali.

Tuang santan secukupnya. Masukkan garam dan daun salam.

Nyalakan api dan masak sehingga santan kering sambil sentiasa dikacau. Setelah hampir kering, boleh ditutup api.


Nasi Lemak Kukus Dengan Sambal Tumis Ikan Bilis

Masukkan nasi tadi ke dalam periuk pengukus yang telah dipanaskan atas air mendidih. Kukus sehingga separuh masak.


Nasi Lemak Kukus Dengan Sambal Tumis Ikan Bilis

Balik balikkan dan kukus lagi sehingga masak. 

Oleh: Azie Kitchen
Adbox

@templatesyard