AYAM MASAK LEMAK CILI API

Ayam Masak Lemak Cili Api Yang Sangat Sedap dan Wajib Cuba

Resepi : Ayam Masak Lemak Cili Padi


Masa Penyediaan: 30minit - 1jam
Hidangan: 2-3 Orang


Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 16 dengan kulit sekali
1 biji kelapa parut - asing santan pekat dan cair 
Garam
1 keping asam keping
1/2 helai daun kunyit - hiris halus

Bahan tumbuk halus:
5 - 8 tangkai cili api kampung hijau 
5 - 8 tangkai cili merah Pakistan 
2 saiz ibu jari kunyit hidup
1 ulas bawang merah

Cara cara:
Ayam diperap dengan garam dalam 30 minit hingga 1 jam. Tabur sedikit serbuk kunyit bagi tidak menjadikan ayam berwarna pucat. 

Sementara itu, bolehlah menumbuk bahan tumbuk dan sediakan bahan bahan lain. Bahan tumbuk dihiris halus supaya senang menjadi lumat.

Ayam Masak Lemak Cili Api Yang Sangat Sedap dan Wajib Cuba

Masukkan ayam dalam periuk dan nyalakan api perlahan. Kacau sehingga kulit ayam nampak kering sedikit. 

Ayam Masak Lemak Cili Api Yang Sangat Sedap dan Wajib Cuba

Masukkan bahan tumbuk dan kacau rata rata bersama ayam hingga sebati. Kacau rata sehingga bahan tumbuk agak masak. 

Ayam Masak Lemak Cili Api Yang Sangat Sedap dan Wajib Cuba

Masukkan santan cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan asam keping.

Sebaik ayam empuk, masukkan daun kunyit yang dihiris halus. 

Kemudian tambah santan pekat. Selepas masuk santan pekat, masak dalam 6-8 minit sahaja. Tutup api dan terus dikacau. 

Ayam Masak Lemak Cili Api Yang Sangat Sedap dan Wajib Cuba

Kemudian buka api perlahan sahaja supaya kuah mendidih kecil supaya tiada buih buih dalam kuah. Sesuaikan rasa. Tambah garam, jika perlu. 

Ayam Masak Lemak Cili Api Yang Sangat Sedap dan Wajib Cuba

Bila nampak kuah pekat dan terbit minyak cantik, bolehlah ditutup api dan sedia dihidangkan. Sedap dihidangkan ketika kuahnya tidak terlalu panas supaya terasa kepedasannya. 


sumber Oleh: Azie Kitchen

Adbox

@templatesyard