Daging Masak Kicap
Jom layan resepi daging masak kicap versi campak campak saya hari ini. Kalau daging itu jenis keras, bolehlah rebus dulu atau rebus menggunakan pressure cooker. Jadi waktu memasak lebih singkat. Tak perlu lama lama menunggu daging empuk. Selamat mencuba...
Daging Masak Kicap Mudah dan Sedap
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
250 gram daging batang pinang
1 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos cili
3-4 sudu besar kicap manis
Sedikit cuka
1 biji bawang besar - hiris
4 tangkai cili padi - atau cili hijau dan merah
Daun bawang/daun sup/daun ketumbar
Bahan tumis:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai - ketuk
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cara cara:
Daging dipotong seperti kiub. Jangan dihiris nipis atau kecil. Daging kemudiannya dilumur garam dan serbuk kunyit. Ketepikan. Sementara itu, boleh sediakan bahan bahan lain.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dihiris. Masukkan sekali bunga lawang dan kayu manis serta serai. Tumis sehingga wangi.
Masukkan cili kering kisar dan kacau rata sehingga cili garing. Masukkan daging dan kacau rata.
Masukkan sedikit air dan biarkan daging sehingga empuk. Jika belum empuk, boleh tambah air.
Setelah daging empuk, masukkan sos cili, kicap manis dan cuka. Biarkan kuah mendidih lama lama supaya ianya sebati dengan air daging. Nota: masukkan air secukupnya untuk dijadikan kuah.
Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dihiris, cili padi atau cili besar hijau dan merah. Sebelum dihidangkan, tabur dengan daun bawang atau daun saderi.
Sedia untuk dihidang dan dinikmati.
Nota: